R. Raši odmieta obvinenia aktivistov z netransparentnosti

30.08.2012 Košice

Košice 30. augusta (TASR) – Skupina občanov Košíc vedených aktivistom Ladislavom Rovinským začala v ostatných dňoch prostredníctvom sociálnych sietí prezentovať názor, podľa ktorého plánovaná revitalizácia parkov meste znamená nezmyselné betónovanie, asfaltovanie a dláždenie. V medializovaných záveroch z občianskej kontroly aktivisti žiadajú zastaviť takýto spôsob rekonštrukcie parkov na Moyzesovej ulici, Komenského ulici a Mestského parku.

„Žiadame zverejniť realizačné projekty verejných investícií EHMK PARKY na webovej stránke mesta. Žiadame otvoriť verejnú diskusiu zodpovedných predstaviteľov mesta s občanmi o parkoch v meste,“ uvádza sa v záveroch z občianskej kontroly.

Aktivisti v tomto zmysle zaslali primátorovi mesta Richardovi Rašimu otvorený list, ktorý v súčasnosti slúži ako petičná akcia pre občanov mesta. „Sme pripravení spustiť mediálnu kampaň aj v zahraničných médiách o totálnej absencii občianskej participácie v príprave projektov EHMK a o tom, ako mesto ignoruje požiadavky občanov a upozorniť aj v zahraničných médiách na nehospodárne nakladanie s prostriedkami EÚ,“ píšu aktivisti.

Aktivity Rovinského sú podľa Rašiho dlhodobo účelové a deštruktívne pre akýkoľvek ďalší rozvoj Košíc. „Pod maskou občianskeho aktivizmu tento bývalý neúspešný kandidát na primátora za stranu SAS realizuje vlastné politické záujmy. Vôbec ho nezaujíma, že poškodzuje dobré meno mesta Košice, projektu Košice 2013, ale aj všetkých obyvateľov nášho mesta,“ reagoval na ostatné aktivity Raši pre TASR.

Dodal, že rekonštrukcia a revitalizácia parkov je jeden z investičných projektov Európskeho hlavného mesta kultúry. „Odborná architektonická a dendrologická stránka projektu bola pripravovaná ešte v roku 2010 odborníkmi na danú problematiku, je preto nepochopiteľné, čo chce pán Rovinský, ktorý je vyštudovaný právnik okrem sebaprezentácie dosiahnuť v roku 2012, v čase realizácie jednotlivých projektov,“ pokračoval Raši.

Zdôraznil, že Rovinského terajšia požiadavka na verejnú diskusiu predstaviteľov mesta s občanmi na tému parky, je niečo podobné, ako keby laická verejnosť chcela uprostred operácie na operačnej sále s odborníkmi diskutovať o tom, ako má prebiehať operácia.

„Revitalizácia parkov Moyzesova, Komenského a Mestského parku je najväčšou investíciou do revitalizácie zelene v histórii Slovenska. Projekty kopírujú moderné trendy európskych krajín, kde parky slúžia ľuďom ako miesto oddychu, aktívneho relaxu a sú bezpečným miestom pre celé rodiny. Mestské parky v doterajšom stave sú nebezpečné miesta, kde sa stretávajú asociáli, kde množstvo stromov bolo život ohrozujúcich a kde o kultúre trávenia voľného času nemohlo byť ani reči,“ vyhlásil Raši.

Pripomenul, že vďaka titulu Európske hlavné mesto kultúry Košice 2013 sa tento stav zmení a parky budú vyhľadávaným miesto relaxu pre všetkých Košičanov.

„Čerpanie európskych prostriedkov na investičné projekty je pod prísnym dohľadom európskych aj národných inštitúcií a akékoľvek tvrdenia o netransparentnosti teda spochybňujú nielen mesto Košice. Vyzývame teda pána Rovinského, aby bezodkladne predložil konkrétne dôkazy či finančné správy, ktoré dokladujú netransparentnosť vynakladania európskych zdrojov. Je jeho občianskou povinnosťou, ak takéto informácie má, posunúť ich kontrolným orgánom. Ide o vážne obvinenie a pokiaľ sa potvrdí, že sú výmyslami, budeme postupovať v súlade so zákonom,“ povedal ďalej Raši.

Doplnil, že podrobné informácie o investičných projektoch sú zverejnené na webovej stránke mesta Košice. Realizačná dokumentácia má veľkosť 300GB, a preto je k dispozícii k nahliadnutiu v tlačenej podobe na príslušnom stavebnom úrade.
 

Vyberte región